Μενού    Οδηγίες υποβολής    Στήλες    Αρχεία    Βιβλιομεζέδες    Σύνδεσμοι    Η οικοδέσποινα    Επικοινωνία       

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Ο Γιώργος Νικολόπουλος παρουσιάζει

τους σύγχρονους Έλληνες ποιητές

 

 

Πριν από μερικούς μήνες, μετά από μία εκδήλωση του Μανδραγόρα, ενώ είχαμε μια κουβέντα για σύγχρονους έλληνες ποιητές, κάποιος που στεκόταν κοντά μας γύρισε και ρώτησε μα υπάρχουν σήμερα ποιητές στην Ελλάδα;

Εκείνη την ώρα η ερώτηση μου φάνηκε απίστευτα αστεία σαν να πηγαίνει κάποιος στη Σαχάρα και να ρωτάει αν υπάρχει εκεί καθόλου άμμος αλλά όταν το ξανασκέφτηκα συνειδητοποίησα πως για τους περισσότερους Έλληνες η ποίηση έχει κλείσει με εκείνους που πήραν τα Νόμπελ, ή τέλος πάντων με εκείνους που τους είχαν μάθει στο σχολείο τους ότι ήταν οι ποιητές. Για αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει σύγχρονη ελληνική ποίηση, και το να συγκρίνουμε ένα σύγχρονο ποιητή με έναν παλιότερο ανεξάρτητα της αξίας του ενός ή του άλλου είναι ιεροσυλία και σκάνδαλο. Βέβαια, θα μπορούσε να πει κάποιος, οι άνθρωποι αυτοί συνήθως δεν διαβάζουν ποίηση απλά κουνάνε το κεφάλι τους με δέος όταν ακούνε το όνομα ενός από τους μεγάλους και σπουδαίους, και αναμασούν κάποια φαιδρολογία για τους παλιούς καιρούς που είχαμε μεγάλους ποιητές και για τη σημερινή αντιποιητική εποχή.

Αλλά ακόμα και πολλοί άνθρωποι που καταλαβαίνουν από ποίηση, και που θα αναγνώριζαν έναν σπουδαίο ποιητή ακόμα κι αν δεν είναι παλαιός και διάσημος, δεν γνωρίζουν τους σύγχρονους έλληνες ποιητές γιατί απλά δεν έτυχε ποτέ να πέσουν στα χέρια τους. Δεν προβάλλονται δα και καθημερινά από την τηλεόραση και τις εφημερίδες. Άμα δεν τύχει να τους ανακαλύψεις είναι εύκολο να τους αγνοείς τελείως.

 

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που με έκαναν να πάρω τελικά την απόφαση να ξεκινήσω να γράφω αυτή τη σειρά που θα παρουσιάζει τους σύγχρονους Έλληνες ποιητές. Οι αναγνώστες του Μπιστρό, βέβαια, διαβάζουν σύγχρονη ελληνική ποίηση πολλοί από τους σημαντικούς εκπροσώπους της γράφουν ήδη εδώ, άλλωστε οπότε δεν περιμένουν από εμένα να τους αποδείξω την ύπαρξή της, δεν μπορούν όμως να ξέρουν όλους τους σημαντικούς ποιητές των ημερών μας. Κι εγώ, που τα τέσσερα τελευταία χρόνια (από τότε έχω αρχίσει να κινούμαι σε αυτούς τους χώρους) έχω γνωρίσει προσωπικά εκατοντάδες ποιητές, και έχω ήδη έναν κατάλογο με πολύ περισσότερους από χίλιους που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή στην Ελλάδα (χρησιμοποιώ σκόπιμα τον αντικαλλιτεχνικό όρο δραστηριοποιούνται για να προσδιορίσω τους ποιητές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δημοσιοποιούν τη δουλειά τους προφανώς δεν έχω τη δυνατότητα να ξέρω αυτούς που κρατάνε τα έργα τους στο συρτάρι ή αρκούνται στο να τα μοιράζονται με τους φίλους τους), ξέρω πως απλά έχω ξύσει ελαφρά την κορυφή του παγόβουνου καθημερινά σχεδόν ανακαλύπτω καινούργιους αξιόλογους ποιητές (και δεν εννοώ μόνο πρωτοεμφανιζόμενους, εννοώ και ποιητές αρκετά γνωστούς σε ορισμένους χώρους που όμως δεν είχε τύχει μέχρι σήμερα να διαβάσω).

Στις μέρες μας, και σε πείσμα αυτών που θρηνοκοπούν και οδύρονται για την αντιποιητική εποχή μας, υπάρχει μια απίστευτη άνθηση της ποίησης. Αυτό είναι σίγουρα καλό ουδέν καλόν αμιγές κακού, όμως. Το πρόβλημα είναι πως μέσα στο απέραντο πλήθος των ποιημάτων που δημοσιεύονται είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανακαλύψει κάποιος τα πραγματικά αξιόλογα και αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που θέλω να γνωρίσω στον κόσμο κάποιους ποιητές που θεωρώ σημαντικούς.

 

Η επιλογή των ποιητών γίνεται προφανώς με προσωπικά κριτήρια και ανεξάρτητα από την ηλικία τους, το μέγεθος του έργου τους ή το πόσο γνωστοί είναι. Και η σειρά παρουσίασης δεν είναι σε καμία περίπτωση σειρά αξιολόγησης.

Για την ώρα, και με μια πρώτη ματιά στους καταλόγους μου, υπάρχουν τουλάχιστον εκατό ποιητές που θα ήθελα οπωσδήποτε να παρουσιάσω (και βέβαια, όταν το ψάξω λεπτομερώς, θα αποδειχθούν πολύ περισσότεροι) και αυτό είναι ένα εγχείρημα που δεν έχω ιδέα πόσο καιρό θα πάρει θεωρητικά μπορεί να κρατήσει για πάντα, αφού γνωρίζω ενδιαφέροντες νέους ποιητές με ρυθμό πολύ ταχύτερο από αυτόν που θα χρειαστώ για να ετοιμάσω τις παρουσιάσεις τους), θα ξεκινήσω όμως και ο χρόνος θα δείξει που θα φτάσουμε.

Θα ήθελα μάλιστα, με αυτή την ευκαιρία, να κάνω μια ανοιχτή πρόσκληση σε όσους ποιητές πιστεύουν ότι είναι πιθανό να μη γνωρίζω το έργο τους αλλά θα τους ενδιέφερε να τους παρουσιάσω, να επικοινωνήσουν μαζί μου και να μου στείλουν ποιήματά τους.

 

Που, αλήθεια, πρέπει να ψάξει κανείς για να βρει ποιητές σήμερα;

Μπορεί να ξεκινήσει από το σύνολο των ποιητικών συλλογών που εκδίδονται, και τα αρχεία του Βιβλιονέτ και του ΕΚΕΒΙ.

Υπάρχουν βέβαια και οι ανθολογίες, όπως οι ανθολογίες του Μανδραγόρα, της Πολιτιστικής Συνεργασίας, του περιοδικού Αλεξίσφαιρο, του Κελαινώ, η σειρά του Ερωτικού Μάιου και άλλες ανθολογίες της Αμφικτυονίας, η εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση...

Λογοτεχνικά περιοδικά κάθε είδους και ύφους, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την επαρχία, παλιά και καινούργια. Μανδραγόρας, Λέξη, Διαβάζω, Οδός Πανός, Πλανόδιον, Δέκατα, Εντευκτήριο, Ένεκεν, Εμβόλιμον, Παρέμβαση, Σοδειά, Φαρφουλάς, Φιλόλογος, Κουκούτσι, Νησίδες, Δελεαρ, Φιλόλογος, Τεφλόν, Κελαινώ, Πνοές Λόγου και Τέχνης, Νέα Ευθύνη, Νέα Αριάδνη, Νέα Σκέψη, Τα τετράδια του Ελπήνορα, Τεφλόν, Δευκαλίων, και οι Αντίποδες (στη Μελβούρνη)...

Και ηλεκτρονικά περιοδικά, όπως το Λογοτεχνικό Μπιστρό της Στέλλας, το Βακχικόν, poema, poeticanet, artmag...

Ηλεκτρονικές εκδόσεις, όπως τα Λογοτεχνικά Σημειώματα.

Διαδικτυακές ανθολογίες: Ένα λιβάδι στην ομίχλη που ονειρεύεται, Νέοι ήχοι στο παμπάλαιο νερό, Περισυναγωγή διαδικτυακής ποίησης, Οι ποιητές και η ποίησή τους, Ένας αιώνας ποίησης στη Θεσσαλονίκη. ..

Και κάθε είδους διαδικτυακοί τόποι και ιστοσελίδες, από τεράστιους ιστοχώρους ως μικρά προσωπικά ιστολόγια (σχεδόν κάθε ποιητής σήμερα έχει τουλάχιστον ένα blog και σχεδόν κάθε blogger είναι ή προσπαθεί να γίνει και λίγο ποιητής...) Διασπορική Λογοτεχνική Στοά, Ποιείν, Λέξημα, Bankit, το Αποστακτήριο του Λόγου και της Τέχνης, Λογοτεχνικά Επίκαιρα, Λογοτεχνικές Αναφορές, Αλωνάκι της Ποίησης, Πατάρι Λογοτεχνών, Περι...γραφής, Παράθυρο στα Όνειρα...

Και φυσικά τα ιστολόγια κοινωνικής δικτύωσης (όπως το Facebook). Για όσους δεν το γνωρίζουν, εκεί υπάρχει ήδη μια πολύ μεγάλη ποιητική κοινότητα, σε πλήρη άνθηση, με εκατοντάδες ποιητές, καταξιωμένους και πρωτοεμφανιζόμενους, παλιούς και καινούργιους, που επικοινωνούν ισότιμα και ανταλλάσσουν ποιήματα και σχόλια.

Εκδηλώσεις, φεστιβάλ και παρουσιάσεις βιβλίων και ποιητών δεκάδες κάθε μέρα σε όλη την Ελλάδα. Αναγνώσεις ποιημάτων στα πλαίσια θεατρικών παραστάσεων και εκθέσεων ζωγραφικής.

Θεσμοί όπως το Συμπόσιο Ποίησης που διοργανώνεται εδώ και 30 χρόνια κάθε Ιούνη στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Λογοτεχνικοί σύλλογοι μεγάλοι και μικροί, παλιοί και καινούργιοι, επίσημες λογοτεχνικές ομάδες αλλά και μικρές άτυπες ομάδες λογοτεχνών που συναντιούνται κάθε βδομάδα ή κάθε μήνα σε κάποια καφετέρια. Εταιρεία Συγγραφέων, Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας, Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης, Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων, Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας, Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, ΕΠΟΚ, Αμφικτυονία του Ελληνισμού, Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, Εταιρεία Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου, Όμιλος Ζαλώνη-ξάστερον, Λογοτεχνική Ομάδα Ιδεόπνοον, Αττικός Πνευματικός Όμιλος Γλυφάδας, Καφενείο των Ιδεών, Αργοναύτες, Διοτίμα και Μούσες...

Και λογοτεχνικοί διαγωνισμοί, εκατοντάδες κάθε χρόνο που διοργανώνονται από λογοτεχνικούς συλλόγους, περιοδικά, εφημερίδες, εκδοτικούς οίκους, δήμους, πολιτιστικούς συλλόγους, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς...

Σίγουρα έχω παραλείψει πολλά και πολύ σημαντικά δεν έχει σημασία, όμως, γιατί δεν προσπαθώ αυτή τη στιγμή να κάνω έναν εξαντλητικό κατάλογο αλλά να δώσω μια ενδεικτική εικόνα του πλήθους των πηγών και του όγκου της δημιουργίας που πρέπει να ερευνήσει κάποιος για να βρει τους σημαντικούς έλληνες ποιητές της εποχής μας και κατά συνέπεια να δικαιολογηθώ από τώρα για οποιεσδήποτε παραλείψεις διαπιστωθούν στις παρουσιάσεις μου (οι οποίες, βέβαια, μπορούν πολύ εύκολα να διορθωθούν αν κάποιος μου υποδείξει σημαντικούς ποιητές που πιθανόν να αγνοώ ακόμη και σήμερα).

Αυτά λοιπόν προς το παρόν, η συνέχεια στην πρώτη παρουσίαση.

1 - ΧΛΟΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΛΗ

 

 


 

 

Γιώργος Νικολόπουλος:
        
 Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Ασχολείται με τη λογοτεχνία και το θέατρο. Έχει εκδώσει 2 ποιητικές συλλογές (εκδ. Μανδραγόρας). Το παιδικό μυθιστόρημά του Οι τρεις πριγκίπισσες βραβεύθηκε και εκδόθηκε στην Κύπρο. 5 διηγήματά του έχουν βραβευθεί και δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, ανθολογίες, ηλεκτρονικά περιοδικά και λογοτεχνικούς ιστοχώρους. Είναι μέλος αρκετών λογοτεχνικών συλλόγων. Το έργο του έχει παρουσιασθεί στο Συμπόσιο Ποίησης του Πανεπιστημίου Πάτρας και σε πολλές ακόμα εκδηλώσεις. Είναι μέλος κριτικών επιτροπών λογοτεχνικών διαγωνισμών, και της συντακτικής ομάδας του περιοδικού της Διασπορικής. Διατηρεί τέσσερα λογοτεχνικά ιστολόγια. Δύο θεατρικά έργα του θα ξεκινήσουν σύντομα να παίζονται σε αθηναϊκά θέατρα.        

 

 

copyright 2009-2012, Λος Άντζελες
Λογοτεχνικό Μπιστρό της Στέλλας