Μενού    Συνεργασίες    Στήλες    Αρχεία    Βιβλιομεζέδες    E-store    Η οικοδέσποινα    Επικοινωνία       

 

 

 

 

Γράμμα από τη σύνταξη  

Με τη Στέλλα Σαμιώτου Φιτσάιμονς

 

 

Ας αποτύχουμε εντυπωσιακά...  

 

Φανταστείτε τη σκηνή: δύο σεναριογράφοι ανακοινώνουν σε κύκλο παραγωγών πως έχουν μια καταπληκτική ιδέα για τη νέα ταινία τού Σούπερμαν. Στο σενάριό τους σκοτώνουν το Σούπερμαν. Χωρίς προκαταρκτικά, χωρίς πολλά-πολλά, κάποια στιγμή οι κακοί καθαρίζουν το Σούπερμαν. Ξαφνικά. Μπαμ και κάτω. Οι παραγωγοί τρελάθηκαν. Ο Σούπερμαν δεν πεθαίνει, είπαν. Αυτό είναι που τον κάνει Σούπερμαν!

 

Ένας από τους παραγωγός αναφέρθηκε αργότερα στους εν λόγω σεναριογράφους ως δημιουργικά χρεοκοπημένους ηλίθιους. Λίγο υπερβολικός ο χαρακτηρισμός, αλλά ας το σκεφτούμε. Έγραψαν ένα σενάριο όπου ο κακός σκοτώνει τον Σούπερμαν.

 

Αυτό που διέφυγε στους κατά τα άλλα συμπαθέστατους, είμαι σίγουρη, συγγραφείς είναι πως σε μια ταινία δράσης (και κατ επέκταση σ ένα βιβλίο δράσης, ή και σ ένα οποιοδήποτε μυθιστόρημα) ο τρόπος με τον οποίο αποτυχαίνει ένας ήρωας είναι τόσο σημαντικός όσο και ο τρόπος με τον οποίο πετυχαίνει.

 

Αν ο ήρωας πρέπει να αποτύχει μέσα σε μια ιστορία, αν το απαιτεί η πλοκή, πρέπει να βρεθεί ο πιο εντυπωσιακός τρόπος για να αποτύχει.

 

Ας πάρουμε τους Κυνηγούς της Χαμένης Κιβωτού. Ο Ιντιάνα Τζόουνς είναι ένας από τους σημαντικότερους ήρωες δράσης όλων των εποχών. Και τι κάνει στην πρώτη του ταινία; Τρώει τα μούτρα του από την αρχή μέχρι το τέλος. Χάνει το χρυσό αγαλματάκι. Δεν μπορεί να σώσει τη Μάριον όταν την απαγάγουν. Βρίσκει την Κιβωτό και τη χάνει αμέσως. Δεν πιάνει η μπλόφα του όταν λέει πως θα καταστρέψει την Κιβωτό. Τον ξαναπιάνουν. Ούτε κι εγώ δεν ξέρω πόσες γκάφες κάνει και στο τέλος χάνει και το βραβείο που επιθυμούσε διακαώς (το οποίο το τσεπώνει η κυβέρνηση αν θυμάμαι καλά.)

 

Τι ήρωας είναι αυτός; Είναι ένας ήρωας που αποτυγχάνει τόσο εντυπωσιακά όσο κανείς άλλος. Το κοινό εντυπωσιάστηκε τόσο από τον Ιντιάνα Τζόουνς που δεν πρόσεξε καν πως αποτύχαινε με ό,τι κι αν καταπιανόταν. Οι ήττες του είναι μικρά εμπόδια που τον οδηγούν σε όλο και πιο ηρωικούς άθλους. Και, το πιο σημαντικό ίσως, ο Ίντυ είναι έτσι ένας ήρωας που γίνεται συμπαθητικός. Είναι δύσκολο να μην τον υποστηρίξεις όταν βλέπεις πόσα τραβάει.

 

Είναι ένα μάθημα που το ξέρουν καλύτερα από κάθε άλλον οι υπεύθυνοι στα στούντιο Pixar. Οι ταινίες της τριλογίας Toy Story είναι υπόδειγμα οργάνωσης της ιστορίας. Οι πράξεις και οι αποφάσεις των ηρώων διαμορφώνουν τις βασικές καταστάσεις σε μια ιστορία, όχι το ανάποδο. Οι στιγμές-κλειδιά καθοδηγούν την πλοκή. Το κοινό θέλει να ξέρει πώς γίνεται και ο ήρωας μπλέκει σε δύσκολες καταστάσεις. Όπως και το πώς θα ξεφύγει. Δεν ενδιαφέρεται για από μηχανής θεούς. Θέλει την προσπάθεια.

 

Για να επιστρέψουμε στο Σούπερμαν. Ο μοναδικός τρόπος που θα μπορούσε να σκοτωθεί ο Σούπερμαν είναι αν ήθελε να σκοτωθεί. Αν αποφάσιζε να θυσιαστεί για το γενικό συμφέρον. Αν ο κακός ήταν τόσο ανώτερος, τόσο αλώβητος που ο μοναδικός τρόπος που θα μπορούσε να τον σταματήσει θα ήταν αν θυσίαζε τον εαυτό του στην πορεία. Κάτι σαν την τελική λάμψη στη ζωή του μεγαλύτερου ήρωα όλων των εποχών. Έτσι, αντί ο θάνατος τού Σούπερμαν να γίνει τραγωδία, γίνεται ο τελευταίος θρίαμβός του. Η ήττα γίνεται νίκη.

Η εντυπωσιακή αποτυχία.

Από αυτήν φτιάχνονται οι ήρωες.


 

 Η Στέλλα Σαμιώτου Φιτσάιμονς γεννήθηκε στο Μαρούσι και ζει στο Λος Άντζελες. Έχει γράψει σε τρεις ηπείρους αλλά έχει δημοσιεύσει μόνο σε δύο. Από τις εκδόσεις Οδός Πανός κυκλοφορεί το βιβλίο της Αποσπάσματα από το τέλος ενός προσώπου. Ξεκίνησε το Λογοτεχνικό Μπιστρό το 2009 και δεν το έχει μετανιώσει ακόμα. Περισσότερα στο ιστολόγιο: http://stellasamiotou.blogspot.com/

Για να επικοινωνήσετε μαζί της, γράψτε της στην ηλεκτρονική διεύθυνση: editor@stellasliterarybistro.com

 

copyright 2009-2012, Λος Άντζελες
Λογοτεχνικό Μπιστρό της Στέλλας