Μενού    Οδηγίες υποβολής    Αρχεία    Βιβλιομεζέδες    Σύνδεσμοι    Φωτο-γράφοντας   Η οικοδέσποινα    Μαγειρεύοντας...    Επικοινωνία     

 

 

 

 

Spam mail

Αντώνης Πάσχος

 

Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει κάνει τον κόσμο χειρότερο. Κάθε πρωτοβουλία, κάθε ιδέα, είναι καταδικασμένη να κάνει χάλια την κοινωνία. Δεν αλλάζει τίποτα, οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για να τα σκατώσουν. Κι αν ελπίζεις σε οτιδήποτε πέρα από το συμφέρον σου, είσαι μαλάκας.

Αυτά σκεφτόταν ο Γιάννης επιστρέφοντας στο σπίτι από τη δουλειά. Νωρίτερα είχε ακούσει το γέλιο του αφεντικού του στην πρότασή του για αύξηση. Να είσαι τυχερός αν δεν είσαι ένας από τους πέντε που έχει εισηγηθεί το συμβούλιο ν απολυθούν.

Καλημέρα, είπε το κορίτσι με το πράσινο μπλουζάκι που έγραφε W.W.F. Στεκόταν σε μια γωνιά της πολύβουης πλατείας. Θα θέλατε να γίνετε μέλος της οργάνωσης

Ο Γιάννης δεν είχε σκοπό να την κάνει να κλάψει. Όχι ότι νοιαζόταν αν θα τον συμπαθούσε, ήταν πολύ όμορφη για να ενδιαφερθεί. Απλώς στο άκουσμα της λέξης οργάνωση, οι σκέψεις του ξεχύθηκαν από το στόμα του: Κάθε δευτερόλεπτο, ξεκίνησε, οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι, είπε, είσαι μαλάκας, τελείωσε. Άντε γαμήσου, κι εσύ και η κωλοοργάνωσή σου, πρόσθεσε, αφήνοντας το κοριτσάκι άφωνο.

Είστε τόσο άχρηστοι που δεν μπορείτε να κάνετε ούτε μια κωλοεξαπάτηση σωστά. Ακούς εκεί θα μου δώσεις πέντε χιλιάδες Ευρώ για δυο-τρεις ώρες δουλειά την ημέρα!

Ειλικρινά αναρωτιέμαι, πόσοι μαλάκες σου απαντούν;

Αρχίδια. Κι αν βρίσκονται έστω και μια χούφτα πεταμένοι, τότε να ξέρεις πως αυτή η χούφτα άνθρωποι θα μπορούσαν να γίνουν πολλοί περισσότεροι.

Θες να σου απαντήσουν; Θες να καεί ο σκληρός μου με τον ιό σου; Θες να αυξήσεις την κίνηση στην μπουρδελοσελίδα σου;

Πες κάτι ρεαλιστικό, γαμώ την πουτάνα μου!

Μη μου λες ότι θα μου δώσεις πέντε χιλιάδες ευρώ για δυο ώρες δουλειά! Μη μου λες ότι θες ένα λογαριασμό να καταθέσεις ένα εκατομμύριο!

Ξέρεις πόσα παίρνω;

Πληρώνομαι εξακόσια σαράντα ευρώ το μήνα.

Όχι χίλια. Όχι εννιακόσια.

Εξακόσια σαράντα ευρώ.

Και δίνω κι εκατόν πενήντα στο ενοίκιο.

Και θα απολύσουν τους πέντε από τους δώδεκα συναδέλφους μου.

Ένας από αυτούς ίσως να είμαι εγώ. Ξέρεις πόσα θα παίρνω τότε, ρε μαλάκα;

Καθόλου ευρώ το μήνα.

Νομίζεις ότι θα πιστέψω πως υπάρχει κάποιος εκεί έξω διατεθειμένος να με προσλάβει με πέντε χιλιάδες Ευρώ για δυο ώρες;

Πες κάτι ρεαλιστικό. Δώσε μου τετρακόσια ευρώ το μήνα, για δυο ώρες δουλειάς την ημέρα. Πες ότι η δουλειά θα είναι εύκολη, θα γίνεται από τον υπολογιστή μου. Πες ότι δεν θα έχω αφεντικό πάνω απ το κεφάλι μου.

Ξέρεις πόσοι άνθρωποι θα έτρεχαν για μια τέτοια δουλειά, ρε μαλάκα;

Γι αυτό αν θες ν ασχοληθώ μαζί σου, να κολλήσω τον ιό σου, να ρίξω μια ματιά στην κωλοϊστοσελίδα σου πριν την κλείσω για πάντα Στείλε κάτι γαμημένα ρεαλιστικό.

Ή αλλιώς άντε και γαμήσου.

Βασικά Άντε και γαμήσου ούτως ή άλλως, σιγά μη διαβάσεις τις συμβουλές μου.

Αυτά έγραφε ο Γιάννης εκείνο το απόγευμα στον υπολογιστή του. Πρώτα το αφεντικό, μετά το ηλίθιο κορίτσι και τώρα αυτό το e-mail...

 

Είσαι ένα μυρμήγκι στο χωράφι της κοινωνίας. Κουβαλάς σβώλους από σκατά και μεγαλώνεις τη φωλιά σου. Μέχρι να περάσει ένας μαλάκας και να την πατήσει. Κι εσύ πρέπει να νιώθεις ευγνωμοσύνη που δεν πάτησε κι εσένα.

Ο Γιάννης κοίταξε το κορίτσι της W.W.F. με μίσος. Έστεκε στην ίδια πλατεία, λίγα μέτρα μακριά της, με τα φυλλάδια στο χέρι. Διανομέας διαφημιστικών, η νέα του δουλειά. Κι έπρεπε να τον βάλουν να δουλέψει στο ίδιο μέρος μ αυτή που είχε βρίσει λίγες μέρες πριν.

Η κοπέλα τον κοίταξε και το πρόσωπό της φωτίστηκε, θυμήθηκε ποιος είμαι, σκέφτηκε ο Γιάννης. Και τώρα θα χαμογελάσει ειρωνικά κι εγώ θα τη βρίσω. Έφτυσε. Προέτεινε το χέρι με το φυλλάδιο στον περαστικό. Εκείνος τον αγνόησε. Ο Γιάννης δεν πίστευε ποτέ πως θα φτάσει να μοιράζει φυλλάδια στα τριάντα του. Όμως η ζωή ήταν χειρότερη απ όσο φανταζόταν. Τον επιβεβαίωνε. Τέντωσε το χέρι μπροστά σε μια κοπελίτσα. Εκείνη αδιαφόρησε. Ο Γιάννης ήταν τελικά ένας από τους πέντε που απέλυσε το αφεντικό του. Ορκίστηκε πως αν το κορίτσι της W.W.F. χαμογελούσε, θ άνοιγε το στόμα του κι όποιον πάρει ο χάρος. Έδωσε ένα διαφημιστικό σ έναν εικοσάρη, εκείνος το πήρε, το τσαλάκωσε και το πέταξε σ έναν κάδο.

Το κορίτσι δεν χαμογέλασε.

 

Ο Γιάννης έμεινε να χαζεύει σαν χάνος την οθόνη του υπολογιστή του. Δεν απάντησε στο νέο e-mail. Η απαισιοδοξία του όμως είχε δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα. Είχαν περάσει τρεις βδομάδες από τότε που έπιασε προσωρινά δουλειά ως διανομέας διαφημιστικών. Τα δώδεκα Ευρώ που είχε στην τσέπη δεν θα έφταναν ούτε για το σούπερ μάρκετ. Όμως πλέον δεν τον ένοιαζε. Αυτό το e-mail, θα μπορούσε να είναι το τελευταίο μήνυμα που θα δεχόταν. Γιατί είχε αλλάξει κάτι μέσα του.

 

Το κορίτσι της W.W.F. τον κοίταξε με απορία καθώς την πλησίαζε. Σήμερα δεν δούλευε, όμως είχε έρθει στην πλατεία πρωί-πρωί. Όταν την έφτασε εκείνη πισωπάτησε, τρομαγμένη λες.

Όχι πως πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι, της είπε, ούτε θέλω να γίνω μέλος και ν ασχοληθώ με ζώα και Τα χέρια του Γιάννη έτρεμαν μα κατόρθωσε να βγάλει δώδεκα Ευρώ. Της τα έδωσε.

Η κοπέλα έμεινε να τον κοιτάζει.

Αυτά, είπε και πήγε να φύγει.

Περίμενε, άκουσε από πίσω του. Τι στοιχεία να γράψω;

Γιάννης Άσ το μη γράφεις τίποτα καλύτερα.

Το τηλέφωνό σου;

Μην το γράφεις, δεν πειράζει

Για μένα το θέλω.

Την κοίταξε για λίγο αμίλητος. Μετά έδωσε το νούμερο. Επέστρεψε σπίτι, κακόκεφος. Αποκλείεται να του τηλεφωνούσε. Ποτέ δεν του τηλεφωνούσαν. Δεν άλλαζε τίποτα. Όλα αυτά ήταν μαλακίες.

 

Ήταν νηστικός. Άνοιξε τον υπολογιστή και τσέκαρε τα e-mail. Για πρώτη φορά έλεγξε τα spam με τόση αγωνία. Άραγε θα δεχόταν κι άλλα; Η απάντηση τον έκανε να ξεφυσήσει, ανακούφιση; Προβληματισμός; Πάντως επτά ακόμη μηνύματα έλεγαν πάνω-κάτω το ίδιο πράγμα με το e-mail που είχε αλλάξει κάτι μέσα του.

Εύκολη δουλειά.

Από το σπίτι.

Χωρίς πιεστικό αφεντικό.

Απάντησε τώρα.

Τετρακόσια Ευρώ το μήνα.

Μόνο με δυο ώρες την ημέρα δουλειά.

Ο Γιάννης δεν απάντησε. Χτύπησε το κινητό. Η σκέψη του πήγε κατευθείαν στο κορίτσι. Όχι. Όλα αυτά ήταν μαλακίες, ποτέ δεν του τηλεφωνούσαν. Κοίταξε την οθόνη. Άγνωστο νούμερο.

Άραγε ήταν το κορίτσι;  

 


Αντώνης Πάσχος:

Ο Αντώνης Πάσχος μεγάλωσε στις Σέρρες και ζει στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Πέρα από τη γη των Θεών, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές.

 

copyright 2009-2010, Λος Άντζελες
Λογοτεχνικό Μπιστρό της Στέλλας